آشنایی با شخصیت شناسی آرکتایپی
شاید یکی از ابتدایی ترین و مهم ترین کارهایی که لازم است هر انسانی در زندگی انجام دهد، شناخت خود باشد. آدمی که خود را بشناسد، انتخاب های درست تر، روابط بهتر و سالم تر، موفقیت و پیشرفت ها و اعتماد به نفس مناسب تری خواهد داشت. در این مقاله قصد داریم شما را با نوعی خودشناسی آشنا کنیم که با عنوان آرکتایپ ها و برگرفته از نظریه یونگ هست، آشنا کنیم.
شخصیت شناسی با مطالعه بر روی شباهت های انسان ها، به ارائه مدل های کلی و مشخصی برای شخصیت افراد، میپردازد. و به ما کمک میکند تا به شناخت خود نزدیکتر شویم. در عین اینکه با شناخت شخصیت های گوناگون، میتوانیم با خلقیات اطرافیانمان هم آشنا شویم و بهترین نحوه تعامل را با آنها بیابیم.
در روانشناسی، نظریه های مختلفی برای شخصیت شناسی مطرح شده است. که هر کدام، دسته بندی های مختص خود را برای شخصیت انسان ارائه میدهند. در این میان، شخصیت شناسی آرکتایپی یکی از جذاب ترین و کاربردی ترین نظریات در این حوزه میباشد.
در این مطلب و پست های آتی همراه ما باشید تا هم با موضوع آرکتایپ و هم انواع آرکتایپ مردانه و زنانه و خصوصیات آنها آشنا شوید.
ریشه کلمه آرکتایپ (Archetype)
آرکتایپ یا آرکی تایپ در حقیقت برگرفته از واژه یونانی آرکه تیپوس است. در واژگان یونانی به معنی الگو یا مدلی است که چیزی را از روی آن میسازند.
پیشوند Arch به معنای ریشه دار بودن، اصیل بودن، قدیمی بودن و مواردی از این دست به کار میرود. چنانکه Archetype به معنای باستان شناسی نیز به کار برده میشود.
در صورتیکه Type (همان تیپ یا تایپ که در فارسی هم وارد شده) را به عنوان الگو، مدل، قالب و مفاهیمی شبیه به آن در نظر بگیریم. به همان معادلی خواهیم رسید که در فارسی برای اصطلاح آرکتایپ به کار میبریم، یعنی: کهن الگو.
تعریف آرکتایپ (Archetype) یا کهن الگو
آرکتایپ در علوم و هنرهای مختلف، از جمله روانشناسی، جامعه شناسی، نمایشنامه نویسی، داستان نویسی و تحلیل اسطوره ها به کار میرود. طبیعتاً تعریف آرکتایپ در هر یک از این حوزه ها میتواند متفاوت باشد و مصداق ها و مثال های آرکتایپ در یک حوزه، الزاماً با حوزۀ دیگر یکسان نیست.
در حوزه روانشناسی، آرکتایپ یا کهن الگو عبارت است از: تصاویر، الگوها و مدل هایی که از ناخودآگاه جمعی بیرون میآیند. در رؤیاها، اساطیر و افسانه ها ظاهر میشوند. و در همه انسان ها طیفی از آن وجود و مشابهت دارد.
پزشک خوب به شما کمک میکند بهترین روانشناسان را در کوتاهترین زمان و در نزدیکی محل زندگی خود پیدا کنید
نظریه شخصیت شناسی آرکتایپی چیست؟ چه کسانی و بر چه اساسی آنرا ارائه داده اند؟
پروفسور کارل گوستاو یونگ، روانپزشک و فیلسوف بزرگ سوئیسی که در کنار زیگموند فروید از پایه گذاران دانشِ نوین روانکاوی قلمداد میشود. از او به عنوان پدر روانشناسی نوین یاد میکنند. وی مطالعات خود را بیشتر معطوف به بخش ناخودآگاه ذهن کرده بود که آنرا در دو حالت کلی «ناخودآگاه فردی» و «ناخودآگاه جمعی» تعریف میکند. یونگ، ناخودآگاه جمعی را میراثی از دوره های نخستین زندگی بشر که در حافظه تاریخی انسان ها ثبت شده است و همه مردم در آن سهیم هستند، معرفی میکند.
یونگ پس از پرداختن به ناخودآگاه جمعی، نظریه آرکتایپ ها را به منظور روشن کردن اجزای شخصیت انسان ارائه میدهد. به عقیده او، آرکتایپ، افکار غریزی و مادرزادی و تمایل به رفتارهایی است که انسان ها بر طبق الگوهای از پیش تعیین شده انجام میدهند. به عبارتی؛ آرکتایپ تصاویر و رسوباتی است که بر اثر تجربه های مکرر پدران باستانی به ناخودآگاه بشر راه یافته است.
یونگ به تکراری و عمومی بودن شخصیت ها و رویدادهای زندگی در انسان ها پی برد. او به این نتیجه رسید که افسانه های تاریخی که در فرهنگ های مختلف وجود دارند با روش های نمادین، تجربیات درونی مردم را به نسل های بعد انتقال میدهند. و این داستان ها که به کرات در هنر و ادبیات نقاط مختلف جهان مطرح شده اند، ساختار زندگی ما را شکل میدهند. در تمامی این داستان ها تعداد محدودی الگوهای اصلی وجود دارند.
یونگ و برخی از شاگردانش از جمله خانم شینوا بولن، تیپ های شخصیتی مردانه و زنانه را بر اساس اسطوره های یونانی و داستان زندگی آن ایزدان و ایزدبانوان تحلیل و تعریف میکنند. بر همین اساس نامگذاری ها صورت گرفته است. به دلیل شکل داستانی روایت آنها به سرعت به ادبیات عمومی راه یافته است.
در اینجا به معرفی کوتاه و گذرایی از این آرکتایپ ها میپردازیم:
آرکتایپ های مردانه:
۱. زئوس (ZEUS): خدای خدایان، مظهر قدرت، جاه طلبی، پیشرفت، رقابت، کنترل کننده، ریسک پذیر و اهل عمل. (برای آشنایی بیشتر با آرکتایپ زئوس میتوانید مطلب مربوط به آن را در وبلاگ پزشک خوب بخوانید.)
۲. آپولو (APOLLO): خدای خورشید، قانونگذار و قانونمند، منظم، برنامه ریز، هدفمند و اهل پیشرفت قدم به قدم، محافظه کار، برادر (معمولاَ در رابطه با دخترها نقش برادر را میگیرد)، بچه مثبت
۳. آرس (ARES): خدای جنگ، ورزشکار، پر انرژی و پر تحرک، اهل عمل (البته اغلب عمل بی درنگ و بدون فکر و غیرمنطقی)، متعصب و غیرتی، با معرفت و بامرام
۴. پوزیدون (POSEIDON): خدای دریاها و خدای عواطف و احساسات و غرایز، اهل عواطف و عمیق شدن در احساسات، عشق و هیجانات تند و شدید و خشم و کینه شدید
۵. هرمس (HERMES): خدای سخنوری و مذاکره، دارای قدرت جذب بالا، تنوع طلب، شوخ طبع و خوش سر و زبان، خوش سفر، دارای نوجوان ابدی، فراری از مسئولیت و محدودیت
۶. هادس (HADES): خدای جهان زیرین و خدای دنیای ارواح و مردگان، فرمانروای ناخودآگاه، درون گرا و معناگرا، مردان شهودی و عمیق و کمی عجیب غریب در رفتار، بدون عواطف و احساسات و دور از اجتماع، منزوی ولی پیچیده
۷. هفائستوس (HEPHAESTUS): خدای آتش و فلزکاری، زحمتکش و اهل کار، مردانی درونگرا و گوشه گیر اما پر از خلاقیت و هنرمند، وفادار، اعتماد به نفس پایین
۸. دیونوسوس (DIONYSUS): خدای مستی و شراب. خدای لذت و شادی، جوانترین خدای المپ، اهل خلسه (چه مدل عرفانی و چه مدل اعتیاد به مواد)، آواره و سرگردان، همیشه عاشق، بدون چارچوب، روح لطیف و درک کننده زنان و زیبایی ها
آرکتایپ های زنانه:
۱. آتنا (ATHENA): خدابانوی عقل و مهارت و تمدن و پیشرفت، دختر تحصیل کرده و عاقل پدر، منطقی و عقل گرا، علاقه مند به شغل و تحصیل و مدرک، اهل پیشرفت و رقابت، هدفمند، کمال گرا، محافظه کار، نماینده تفکر منطقی زنانه، مدیر
۲. آرتمیس (ARTEMIS): خدابانوی شکار، جنگاور، آسیب ناپذیر، مستقل، حفظ هویت فردی، عشق به طبیعت بکر، طرفدار حقوق زنان، خواهر (در رابطه با جنس مخالف خواهر آنها میشود نه همسر)
۳. آفرودیت (APHRODITE): خدابانوی عشق و زیبایی و هنر، خلاق و عاشق پیشه، طبیعت دوست، مرکز توجه، دوستدار زیبایی. دختری اهل زیبایی که با کمترین امکانات بیشترین زیبایی را میآفریند، در لحظه زندگی میکند.
۴. هستیا (HESTIA): خدابانوی معابد، زن دانا، ساکت و آرام، اهل دعا و معنویت و مدیتیشن، شهودی و درونگرای عمیق، ساده پوش و ساده زیست، انرژی گرفتن از خود، خاله و عمه دوشیزه
۵. هرا (HERA): خدابانوی ازدواج، زنان همسر الگو که همسر مهمتر از همه و مرکز زندگی ست. وفادار به همسر و عاشق شوهر کردن، زن زندگی، ملکه، شیک پوش، حسود و کینه توز، کنترل کننده همسر
۶. دیمیتر (DEMETER): خدابانوی مادر و غلات، زنان مادر الگو که همه را مراقبت میکنند و سرویس میدهد. مادرانی خستگی ناپذیر و تسلیم ناپذیر، فداکار، حمایت بی دریغ، مهربان و صمیمی، عاشق بچه ها، عاشق مهمان و مهمانی دادن، توانمند
۷. پرسفون (PERSEPHONE): خدابانوی دوشیزه، ملکه جهان زیرین، مظهر دوشیزگی، نماد دخترانگی، معصوم، انعطاف پذیر، پذیرا و نقش پذیر و منعطف، تقلیدکننده و دنباله رو، نماد اضطراب جدایی از زندگی قبلی به یک زندگی جدید، دختر ساده لوح، بی خیال و بی مسؤولیت و سر به هوا، دارای امید، سطح بالای خودآگاهی، اهل این شاخه به آن شاخه پریدن
نکات و کارکردهای شخصیت شناسی آرکتایپی
یکی از مهم ترین نکات در بحث شخصیت شناسی آرکتایپی این است که هر فرد مجموعه ای از آرکتایپ ها (الگوهای مختلف شخصیتی) است. اگر به طور مثال میگوییم: «این فرد زئوس است!»، مقصود این است که شخصیت غالب آن فرد را آرکتایپ زئوس دربرمیگیرد. ولی بدین معنا نیست که تایپ های دیگر و ویژگی هایشان در درون او وجود ندارد.
این نکته جالب توجه است که؛ با توجه به محیط، شرایط زندگی و … ممکن است برخی از آرکتایپ ها به شکل غالب و برخی به شکل سرکوب در فرد بروز پیدا کنند.
با شناخت و تمرین های لازم و کنترل، میتوان آرکتایپ ها را به تعادل رساند. (سرکوب ها را تقویت و غالب ها را به نقطه تعادل نزدیک کرد). و در نهایت به تعادل در تمامی جنبه های زندگی دست یافت. که بهترین حالت و وضعیت برای هر فرد قرار گرفتن در وضعیت تعادل و بهره جستن از تمامی آرکتایپ ها و ویژگی شان در شرایط مختلف زندگی ست.
نکته دیگر آنکه این پانزده تایپ و انرژی روانی در همه افراد در جریان است. اما تیپ های مردانه بیشتر در مردان و تیپ های زنانه بیشتر در زنان بروز مییابند. با این وجود، شناخت کلیه آرکتایپ ها برای همه افراد مفید است. چراکه هر زن/مردی در زندگی اش یک مرد/زن مهم هست که شناخت رازهای او به رابطه شان کمک میکند.
اگر نیاز به دریافت راهنمایی در این زمینه دارید، روی دکمه زیر کلیک کنید:
شناخت آرکتایپ ها به ما کمک میکند تا:
الف) خودمان و استعدادهای نهفته یا نقطه ضعف هایمان را بهتر بشناسیم. مدیریت کنیم و در شرایط مختلف زندگی به آرکتایپ لازم فراخوان دهیم و از آن بعد شخصیتمان بیشتر کمک بگیریم.
ب) رفتارهای اطرافیانمان را بهتر درک و تحلیل کنیم و رفتار صحیح تری در مقابل آنها نشان دهیم. از تفاوت رفتارها، آزرده خاطر و برآشفته نشویم. به جای برخوردهای تند و مقابله با آنچه نمیشناسیم و از ما دور است، با فهم و درک بیشتر به تعامل با افراد بپردازیم.
در این خصوص تست هایی وجود دارند که در کنار مطالعه دقیق روی آرکتایپ ها به شناخت بهتر ما کمک میکنند.
سلام ، در مورد کهن الگو خرچنگ که چراسرطان نام گذاری شده کسی مطلبی داره
خرچنگ به عربی معادل واژه سرطانه! شکل مجموعه ستارگانی که مشابه حیوان خرچنگ بودند رو برای همین سرطان گذاشتند.
لطفا منبع رو در این رابطه معرفی بفرمایید
بسیار زیبا جذاب
آرکتایپ mbti انیاگرام و غرایز همشون کمک کننده هستن چه توی روابط چه توی شناخت رسالت وقتی خودت رو بشناسی اطرافیان رو هم میشناسی و چرایی بودن توی اون نقطه از جهان و زمان .intp 9w1 935 sp/sx
بله، دقیقا همین طوره. تمامی این تست های شخصیت و شخصیت شناسی ها برای شناختن بهتر خود و تأثیر بهتر در روابط و بهتر زندگی کردن هست.
موندم به چه دردی می خورن ،؟!یعنی آدم تناسب تحصیلات و نظر خونواده رو ول کنه بر بچسبه به این چیز ها، بعد قدرت بی نهایتش رو ول کنه به نظرم این چیز ها باید تا ابد دروس اختیاری بمونن رو به فراموش
کجا کسی چنین حرفی زد که تناسب تحصیلات و … لحاظ نشه و ول بشه؟! کجا گفته شده اینکه موضوعی مورد توجه قرار بگیره، به معنای نادیده گرفتن موضوعات و بی توجهی به چیزهای دیگه ست؟! به نظر بهتره که بتونیم نگاه جامع تر رو در خودمون تقویت کنیم و ابعاد مختلف یک موضوع رو با نگاه های مختلف ببینیم و بررسی کنیم. با احترام
سلام و خسته نباشید مقاله مفید و جالبی بود فقط،
“در این خصوص تست هایی وجود دارند که در کنار مطالعه دقیق روی آرکتایپ ها به شناخت بهتر ما کمک میکنند.”
در مورد این جمله آخرتون، میشه این تست هارو معرفی کنین و دردسترس بزارینشون لطفا؟ چون میخوام این تست هارو بدم ولی متوجه نشدم دقیقا چه تستایی منظورتون بود و از کجا باید این تستارو تهیه کنم و بزنم…؟
سلام و تشکر از شما که وقت گذاشتید و مطالعه کردید.
خواهش میکنم
متأسفانه در حال حاضر خود ما تست ها رو نداریم، اما از نت میتونید بیابید. یکی از سایت هایی که من تست های آرکتایپش رو دیدم و خوب بوده و نتایج تقریبا درستی داشته، سایت خودشناس دات آی آر هست. بخش آرکتایپ.
فقط باید دقت داشته باشید که پاسخی که دریافت میکنید، تمام موارد و امتیازات رو ببینید و نه فقط یک تایپ که بیشترین امتیاز رو آورده اید.
در انتخاب همسر این شناخت آرکتایپهای میتواند کمک کند؟مثلا یک مرد با آرکتایپهای دینوسوسی در همسری با کدام زن با کدام زن با کدام آرکتایپ زنانه میتواند یه ارتباطی مداوم نائل شود؟
بله، اتفاقا خیلی میتونه کمک کننده باشه. وقتی این شناخت ها وجود داشته باشه، تعاملات و درک بهتری اتفاق میافته.
در مورد این مورد خاص، مثلا برای مرد دیونوسوسی باید بگم که این مرد زنی رو برای ازدواج میخواد که بتونه نیازهاش رو برطرف کنه و در قبالش، توقعی هم نداشته باشه و مزاحم فضاهای شخصی و خصوصیش نشه. یا مثلا ترجیح میده همسرش در نقش مادر براش ظاهر بشه و سرویس و خدمات نه تنها همسرانه، بلکه مادرانه هم به اون بده.
احتمالا زن سنتی برای این تایپ قالب مردانه مناسب نباشه همونطور که این مرد شوهر مناسبی برای این زن نمیشه و نمیشه به عنوان نان آور خانه روش حساب کرد.
با توجه به ویژگی های مرد دیونوسوسی، شاید تایپ قالب آفرودیت در زنان، مناسب تر باشه برای همراهی با چنین مردی.
البته به خاطر داشته باشید که هیچ کس صرفا یک تایپ رو نداره و ترکیبی از آرکتایپ ها در او هست که میتونه تعادل رو برقرار کنه و در جای لازم هر کدوم رو زندگی کنه. در جایگاه مرد خانواده شاید زئوس و هفائستوس و پوزیدون، ترکیبی از قدرت و وفاداری و احساسات کمک کننده باشه. تو روابط نزدیک و عاشقانه و زناشویی، ترکیبی از دیونوسوس، آرس، هرمس و پوزیدون. در کار، ترکیبی از زئوس و آپولو و الی آخر. همین ها هم مثال بود و چیز قطعی ای نیست. 🙂
سلام، از مقاله جامع و کاملتون بسیار متشکرم.
می شه لطفا تستهای نوع آرکتایپها رو در اختیارمون بگذارید؟ ممنونم از توجهتون
سلام و وقت بخیر
خواهش میکنم
در حال حاضر خود ما تست ها رو نداریم، اما از نت میتونید بیابید. سایت خودشناس دات آی آر، گزینه خوبی هست.
فقط باید دقت داشته باشید که پاسخی که دریافت میکنید، تمام موارد و امتیاز تایپ های مختلف رو ببینید و نه فقط یک تایپ که بیشترین امتیاز رو آورده اید
ممنون خیلی جامع بود.
من متاسفانه هادس ۲۶ هستم و بقیه آرکتایپ ها زیر ۱۹
مثل اینکه اوضاع جالب نیست ?
خواهش میکنم، ممنون از توجه و حسن نظر شما
اگه سعی کنید آرکتایپ ها رو بهتر بشناسید و فضا بدید برای زندگی کردن باقی تایپ ها، حس بهتری رو تجربه میکنید 🙂
عالی بود. شاید برای پایان نامه از بحث آرکتایپ ها استفاده کنم
خیلی هم عالی، فکر کنم پایان نامه جذابی بشه 🙂
یادمه پایان نامه ای دیدم که آرکتایپ ها رو تو شخصیت های اسطوره ها و داستان های ایرانی (مثل خسر و شیرین و فرهاد و …) بررسی کرده بود.
چه جالب میتوانید ،عنوان پایان نامه را بفرمایید ،یا بیشتر گفتگو کنیم
متاسفانه خیلی قبل بود و خاطرم نمونده، اگه کمکی از من برمیومد، بفرمایید همینجا، در خدمتم 🙂
عالی بود. خیلی ممنون..
ممنون از توجه شما و وقتی که گذاشتید 🙂
من تستشو دادم آفرودیتم ولی آفرودیت خدای رابطه ج*سیه اخه چراااا???
آفرودیت خدابانوی عشق و زیبایی و هنر، خلاق و عاشق پیشه، طبیعت دوست، مرکز توجه، دوستدار زیبایی و … است. ضمن اینکه رابطه جنسی هم بخشی از نیاز بشر هست و لازم هست مورد توجه واقع بشه در نوع خودش و در مسیر درست 😉
راستی وقتی تست رو میزنید، باید امتیاز تایپ های مختلف رو ببینید، احتمالا امتیاز آفرودیت تون بیشتر بوده اما تایپ های دیگه هم امتیازی دارن و باید به اون ها هم توجه کنید و زندگی شون کنید 🙂
بسیار عالی، سپاس از مطلب مفید تون
ممنون از توجه شما 🙂
بسیار عالی و سپاس بابت تلاش و زحمات شما .
متشکرم از توجه و لطف شما 🙂
من تقریبا ترکیبی مساوی از همه اینا هستم! یعنی از ویژیی های هر گروه دوسه تاشو دارم
خب اگه مساوی باشید در حالت تعادل هستید و خوبه امــا اینکه از هر تایپ چند ویژگی رو داشته باشید این معنی رو نمیـده!
همه این تایپ ها در همه ما وجود دارند، اما در موقعیت های مختلف یا به واسطه محیطی که در اون بودیم یا تربیت مون و …، بعضی ویژگی ها بیشتر بروز میکنن و ممکنه یک تایپ غالب و یکی سرکوب بشه.
در حالت تعادل و مطلوب، و با شناخت خود و ویژگی تایپ ها، ما یاد میگیریم در چه موقعیتی کدوم تایپ رو زندگی کنیم.
مثلا یک زن در کنار همسرش بهتره تایپ های هرا و آفرودیت رو بیشتر زندگی کنه، در محیط کار؛ آتنا و بعضا آرتمیس، در کنار فرزندانش؛ دیمیتر و کلا بدونه کدوم ویژگی ها رو در طول زندگی و در موقعیت های مختلف باید زندگی کنه و مدیریتشون کنه.
من که آفرودیت ام چون همیشه مرکز توجه و زیبایی هستم
میتونید تست آرکتایپ ها رو هم پیدا کنید و بزنید. بعد دقیق تر متوجه میشید. البته که یک تایپ فقط در فرد وجود نداره و تایپ های دیگه هم هستن و بهتره که زندگی بشن تا تعادل برقرار بشه ولی ممکنه یه تایپ غالب باشه که در اون صورت بهتره به ویژگی های دیگه فرصت زندگی کردن بدیم
عالی بود
ممنون از توجه شما
سلام
از محتوای جالب این بخش تشکر می کنم.
قدردان توجه و حوصله شما هستیم. اگر ممکن است توضیحات را بیشتر بفرمایید.
سلام و ادب و تشکر از حضور و همراهی شما
خوشحالیم که مورد توجه واقع شده. ان شاءالله در مورد هرکدام از تایپ های شخصیت هم در پست های جداگانه، توضیحات بیشتر رو ارائه میدیم.
اگه سوال یا ابهام و موردی هم بود، در خدمتیم 🙂
عالی بود سپاس فراوان
خواهش میکنم، سپاس از توجه شما 🙂
اینطوری باشه همه ی داستان های خیالی،افسانه ها و همه اشعار و در یک کلام فرهنگ بشر باید از بین بره .
مثلا فردوسی سی سال به جنگ با خدا و درست کردن بت های خیالی پرداخته و باید مجازات بشه؟!!!!!!!!
واقعا تامل بیشتر بفرماییید
متوجه منظورتون نمیشم! چرا باید از بین بره؟ چه چیزی توی متن دیدید که مصداق این حرف شده و ما باهاش خواستیم فرهنگ بشر رو از بین ببریم؟!
پیشنهاد میکنم یک بار دیگه متن رو با دقت و بدون سوگیری ذهنی مطالعه بفرمایید 🙂
ممنون و سپاسگزارم از وقتی که گذاستید و این مطالب مفید و جمع اوری و در اختیار دیگران گذاستید..موفق باشید
ممنون از شما که ما رو میخونید 🙂
میشه در این زمینه لطفا چند کتاب معرفی کنید
کتاب های خانم شینودا بولن تو این زمینه کتاب های مناسبی هستن.
کتاب “نمادهای اسطوره ای و روانشناسی زنان” اثر شینودا بولن و ترجمه آذر یوسفی (انتشارات روشنگران و مطالعات زنان)، به معرفی تایپ های زنانه پرداخته.
تو کتاب “انواع مردان” هم که نوشته همین خانم بولن و ترجمه فرشید قهرمانی هست (انتشارات بنیاد فرهنگ زندگی)، میتونید با هشت تایپ مردانه آشنا بشید.
کتاب “گفتگوهایی با الهه گان” نوشته آگاپه استسینو پولوس و ترجمه بهاره جمشیدی (نشر پوینده) هم میتونه در جهت درک چگونگی تحلیل و نگاه یونگی به اسطوره ها مفید باشه.
باز برای مطالعه بیشتر، این کتاب ها هم هست:
– کتاب “اساطیر یونان”؛ اثر ژیران با ترجمه دکتر ابولقاسم پور از نشر کاروان
– کتاب “خدایان، پهلوانان و انسان در یونان باستان” اثر ویلیام هنری دنهام روز با ترجمه علیرضا قربانیان از انتشارات امیرکبیر
کاربردی و جامع بود
تشکر از حسن نظر و توجه شما 🙂
سلام
پیشنهاد می کنم تامل بیشتری بفرمائید
این اسطوره ها نمادین هستند و به این معنا نیست که کسی این خدایان رو می پرسته
در مورد مسائل روانشناختی هم که فرمودید باید بگم که هر قدمی که انسان در راه شناخت خودش و انسان شناسی برداره منجر به افزایش معرفت و در نهایت افزایش معرف الهی میشه.
حضرت محمد هم در همین راستا می فرمایند:”من عرف نفسه عرف ربه؛ هرکس خود را بشناسد پروردگارش را خواهد شناخت.”
منظور از این خدایان همونطور که در متن هم اورده شده ، الگویی هست که به صورت ناخداگاه بعضی از رفتارهای ما از اون نشأت میگیره ، از نظر من ایرادی بهش وارد نیست اگر افسانه ها ما رو در جهت شناختن خودمون یاری کنن ;) ♡
تشکر از همراهی و توجه شما 🙂
قطعا آدم باایمان و یکتاپرست متوجه تفاوت و اختلاف صحبت این مطلب و توضیحاتش، با دیدگاه چندخدایی و … داره و اصلا بحث اسطوره و شخصیت شناسی و اینا رو قاطی بحث ایمانی کردن، به نظر جایگاه درستی نداره، جز همون که جناب قائم مقامی هم گفتن و اینکه اینها قراره به شناخت فردی ما از خودمون کمک کنه، تو روابط بین فردی مون اثر مناسب بذاره و ما رو در مسیر شناخت خدای حکیم و خالق بر حق مون کمک کنه 🙂
عالی بود …بسیار مفید و نکات کلیدی مهم
خوشحالیم که مورد توجه واقع شده 🙂
عااالی وبسیار کامل
سپاسگزارم
تشکر از نظر و همراهی شما. خوشحالم که مورد توجه واقع شده بود 🙂