این روزها که سطح دانش و آگاهی مردم در حوزه روانشناسی و روانپزشکی افزایش پیدا کرده، بسیاری از افراد به دنبال شناخت شخصیت و درون خود هستند. شاید تا ۵ یا ۶ سال پیش شخصیت شناسی آنچنان موضوع پرطرفداری در میان مردم نبود؛ اما حالا که اغلب افراد جامعه به اهمیت روح و روان پی بردند، بسیار مشتاق هستند تا بطور دقیق با شخصیت و احوالات درونی خود آشنا شوند. تست شخصیت شناسی کتل یکی از راه‌های شناخت شخصیت است که به افراد کمک می‌کند تا با ویژگی‌های درونی خود آشنا شوند؛ برخی افراد آن را با عنوان تست ۱۶ شخصیت جستجو می کنند. در این مقاله قصد داریم به مفاهیم پیرامون تست کتل بپردازیم؛ پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

برای آشنایی بیشتر با سایر تست‌های روانشناسی کلیک کنید: انواع تست های روانشناسی

تست شخصیت ۱۶ عاملی کتل چیست؟

روانشناسان سال‌هاست که بر نحوه تعریف و توصیف شخصیت انسان اختلاف نظر دارند. یکی از دیدگاه‌های کلیدی در شخصیت شناسی، تئوری ویژگی‌های شخصیتی است؛ که براساس این تئوری شخصیت انسان از یک سری ویژگی‌های مختلف تشکیل شده است. جالب است بدانید بسیاری از صفات وجودی انسان مشابه هم هستند و تمایز قائل شدن بین آن‌ها کمی دشوار است و این ابهام مطالعه شخصیت انسان را کمی دشوارتر می‌کند.

با گذشت زمان و تحقیقات دانشمندان در حوزه روانشناسی، در نهایت تست‌های زیادی برای شخصیت شناسی انسان طراحی شد، که یکی از آن‌ها تست شخصیت شناسی کتل است. تست ۱۶ عامل شخصیت توسط ریموند کتل طراحی شد. ریموند کتل در تحقیقات خود متوجه شد که تغییرات شخصیت انسان را می‌توان با ۱۶ متغیر از ویژگی‌های شخصیتی او توضیح داد. تست شخصیت شناسی کتل دارای ۱۷۸ جمله درباره افراد است که هر فرد با انتخاب یکی از ۳ گزینه، می‌تواند به آن پاسخ دهد.

تست شخصیت کتل

کاربردهای تست شخصیت شناسی کتل

نظریه ۱۶ عاملی کتل و الگوی کتل در بخش‌های مختلفی به کار می‌رود، در واقع این آزمون شخصیت شناسی در محیط‌های صنعتی، سازمانی، تحقیقاتی، آموزشی، تحصیلی و پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در محیط‌های کاری برای استخدام افراد  به ویژه مدیران از آن استفاده می‌شود. از کاربردهای دیگر تست کتل می‌توان به کلینیک‌های روانشناسی برای ارزیابی اضطراب و مشکلات رفتاری و تدوین برنامه روان درمانی نیز اشاره کرد.

از آنجا که تست شخصیت شناسی کتل پیش‌زمینه علمی قوی دارد؛ از آن در زمینه‌های مختلفی استفاده می‌شود. در واقع روانشناسان از این تست استفاده می کنند تا به موارد زیر دستیابی پیدا کنند:

  • انتخاب رشته و شغل: به فرد در انتخاب مسیر تحصیلی و شغلی کمک کنند.
  • انتخاب پرسنل: به منابع انسانی سازمان‌ها در انتخاب افراد و هدایت آن‌ها در مسیر شغلی کمک کنند.
  • مداخلات درمانی: برنامه تشخیصی و درمانی مناسب را برای مراجعان خود تنظیم کنند.
  • مشاوره ازدواج: عوامل شخصیتی که در ازدواج موفق و رضایت زناشویی موثر هستند را شناسایی کنند.
  • مشاوره تحصیلی: مشکلات تحصیلی، عاطفی و اجتماعی را در دانش آموزان و دانشجویان شناسایی کنند.

ریموند کتل کیست؟

آیا تا به حال نام ریموند کتل را شنیده‌اید؟ تنها برخی از دانش آموزانی که در رشته روانشناسی تحصیل کرده‌اند آن را می‌شناسند. کتل یک روانشناس مشهور قرن بیستم اهل انگلستان است. او شیمی و فیزیک را در دانشگاه لندن خواند که اشاره‌ای به رویکرد علمی و ریاضی او به روانشناسی بود.
کتل ابتدا در زمینه تأثیر فرهنگی جنگ جهانی اول به روانشناسی علاقه‌مند شد. او تصمیم گرفت در این زمینه شغلی را دنبال کند و در نهایت از دانشگاه لندن با مدرک روانشناسی فارغ التحصیل شد. در سال‌های بعد، سمت‌های تدریس مختلفی را در دانشگاه‌های ایالات متحده از جمله دانشگاه کلمبیا و دانشگاه هاروارد پذیرفت.

کتل سپس به تأسیس آزمایشگاه ارزیابی شخصیت و رفتار گروهی در دانشگاه ایلینویز پرداخت. او بعداً به تأسیس انجمن روانشناسی تجربی چند متغیره و یک مجله مربوطه به نام تحقیقات رفتار چند متغیره کمک کرد. یکی از تمایزات کلیدی حرفه کتل، استفاده او از آمار چند متغیره برای بررسی رفتار انسان بود، به جای پیروی از روش سنتی تحقیق در اندازه‌گیری متغیرهای منفرد در برابر یکدیگر بود.
علیرغم این دستاوردها، بزرگ‌ترین کمک ریموند کتل به روانشناسی پس از بازنشستگی او از دانشگاه ایلینوی رخ داد. پس از بازنشستگی، کتل با همسرش هدر برکت برای توسعه مدل شخصیت ۱۶ عاملی کار کرد.

تحقیقات روان‌سنجی در مورد تست شخصیت کتل

ریموند کتل نسبت به بسیاری از پیشینیان خود رویکرد متفاوتی به تحقیقات روانشناسی داشت. کلید تکنیک‌های تحقیقاتی وی در روان‌سنجی، حوزه مطالعاتی بر سنجش کیفیت‌هایی مانند هوش، ویژگی‌های شخصیتی، توانایی‌ها و نگرش‌ها متمرکز بود. کتل به جای کار به عنوان یک درمانگر، کار خود را در روانشناسی به عنوان یک محقق فداکار گذراند.
تمرکز تحقیقات روان سنجی روی تفاوت‌های بین افراد است. این روش دارای دو جزء اصلی است: توسعه ابزار و ابزار برای اندازه‌گیری صفات، اصلاح رویکردهای اندازه‌گیری.

روان‌سنجی در ابتدا با هدف سنجش هوش توسعه داده شد، اما بعداً برای کشف ویژگی‌های شخصیتی گسترش یافت. اکثر تحقیقات ریموند کتل بر روی دومی متمرکز بود. روان‌سنجی تلاش می‌کند تا کیفیت‌های انسان را تعیین کند. منتقدان استدلال می کنند که شما نمی توانید چنین چیزهایی را کمی سازی کنید، اما طرفداران روان سنجی ادعا می‌کنند که بسیاری از منتقدان از داده های روان‌سنجی سوء استفاده می‌کنند. با این حال، فرآیند تعریف «اندازه‌گیری» برای علوم اجتماعی مانند روان‌شناسی برای پیشگامان روان‌سنجی چالش‌برانگیز بود. این یک مشکل رایج در بین رشته های علوم اجتماعی است.

حتی اگر در مورد روان سنجی چیزی نشنیده باشید، احتمالاً در مقطعی از یکی از محصولات آن استفاده کرده اید. به عنوان مثال، تست محبوب شخصیت مایرز-بریگز محصول جنبش روانسنجی است.

تست رورشاخ چیست؟ ۱۰ کارت آزمون رورشاخ با تفسیر و نمره گذاری

ریموند کتل، تست شخصیت کتل

تحلیل عاملی کتل

یکی از نظریه های کلیدی پژوهش روانسنجی، تحلیل عاملی است. ریموند کتل به پیشرفت این روش آماری در دهه ۱۹۲۰ به عنوان راهی برای بهبود مدل‌های اندازه‌گیری کنونی در روان‌شناسی کمک کرد. تحلیل عاملی روشی برای یافتن همبستگی های اساسی در گروه‌های بزرگ داده است. این یک ابزار عالی برای ساده سازی مقادیر بسیار زیاد داده برای یافتن ویژگی‌های مشترک درون آن است.

ریموند کتل به دلیل استفاده از روش‌های تحلیل عاملی به جای روش‌های ذهنی یا کیفی برای کشف ویژگی‌های شخصیتی شهرت دارد. او پیشگام استفاده از تحلیل عاملی برای مطالعه رفتارها بود. روش تحلیل عاملی همان چیزی است که کتل را به شناسایی ۱۶ ویژگی فردی که در تست کتل نقش اساسی دارند، سوق داد.

نظریه شخصیت تست شخصیت کتل

ریموند کتل کمک‌های زیادی به روانشناسی کرد. اما او بیش از همه به دلیل نظریه شخصیتی خود مشهور است. کتل بعداً در زندگی خود این نظریه را توسعه داد و کار او در تحقیقات روانسنجی و تحلیل عاملی در این دیدگاه منحصر به فرد از شخصیت به اوج خود رسید.

کتل مانند همه کارهایش، به جای استفاده از داده‌های مشاهده‌ای و کیفی، رویکردی آماری و قابل اندازه گیری برای مطالعه شخصیت در پیش گرفت. او می‌خواست تحلیل عاملی را برای شخصیت اعمال کند. برای انجام این کار، او داده‌ها را به سه قسمت دسته‌بندی کرد تا ب